Vrijeme nekad uistinu leti. Možda vam se čini kao da ste jučer da ste svojeg mališana vodili u vrtić prvi puta, a već je stiglo vrijeme za školu. Prvi razred osnovne škole je novo veliko poglavlje u životu vašeg djeteta, ali i u vašem također. Opet ćete imati priliku proživjeti izazove školovanja, ali ovaj put iz malo drugačije perspektive, tj. kao roditelj. Svi se mi sjećamo svojih školskih dana, lijepih i manje lijepih uspomena, pa je stoga i normalno da svojoj djeci želimo omogućiti da ta promjena u njihovo životu prođe što lakše.

Kliknite i ostvarite 10% popusta prilikom kupnje školskog pribora.

Jedna od najbitnijih stavki je svakako nabava školskog pribora. S obzirom na to da je i organizacijski i financijski među najzahtjevnijima, važno je olakšati si koliko god možete. Nije zanemarivo ni to da će vaša djeca izbjegnuti stres izazvan nedostatkom nekog od sastavnih dijelova pribora za prvašiće.

Iako vam se možda čini da je do početka školske godine još daleko, tome baš i nije tako. Mnogi roditelji vole odgađati nabavu potrebnih stvari do zadnjeg trena što uzrokuje ogromne gužve i nepotrebni stres. Pravovremenim rješavanjem svih stvari koje možete prije, nego što počne sezona, uštedjet ćete si mnogo muke kasnije.

Budući da je bitno dobro se organizirati, a i nema baš prostora za pogreške, dobra informacija će vam pomoći da i taj zadatak prevalite sa svojih leđa. Stoga i ovaj članak, u nadi da će vam naši savjeti koristiti.

Školske torbe

Uz ogromnu ponudu torbi koje su nam na raspolaganju, nekad je teško izabrati najbolje.

Jedna od stvari koje ćete definitivno trebati kupiti i s kojom će se vaše dijete koristiti od prvog dana škole je školska torba. Torba je najkonstantniji dio školskog pribora, obzirom da će u ovom ili onom obliku pratiti vaše dijete kroz cijelo školovanje. Gotovo sve stvari koje će vaše dijete koristiti u školi, od kuće do škole i natrag, putovat će upravo u školskoj torbi. Zbog toga jedan od važnih izbora kojem se isplati pokloniti dosta pažnje, je izbor dobre torbe.

Uz ogromnu ponudu torbi koje su nam na raspolaganju, nekad je teško izabrati najbolje. Važne stvari na koje treba obratiti pažnju su dimenzije, materijal, naramenice, džepovi i raspored pretinaca i u konačnici i izgled.

Što se tiče dimenzija potrebno je obratiti pažnju na to da torba nije prevelika s obzirom na građu djeteta, ali i ne smije biti ni premala, da bi sav školski pribor mogao stati u nju. Bitnu ulogu igra i raspored pretinaca koji omogućuje da se stvari ravnomjerno rasporede i kasnije i pronađu. Previše pretinaca može predstavljati djetetu problem kod pronalaska stvari koje mu trebaju za nastavu, ali s druge strane mogu biti korisni za lakšu organizaciju. U tome, kao i u svemu potrebna je ravnoteža.

Materijal od kojeg je torba napravljena može puno doprinijeti očuvanju vaših živaca, ali i uzrokovati vam glavobolje koje prate kupovanja nove torbe. Ne treba se zavaravati, torba vašeg klinca preživjet će svašta. Nakon prvih nekoliko dana ili tjedana kroz koje će biti pažena, očekuje ju između ostalog i bacanje, padanje, šutiranje, prolijevanje tekućina, prosipanje hrane, snijeg i kiša. Zbog svega toga isplati se uložiti u torbu od kvalitetnijeg materijala koja će se dati lakše očistiti i neće se olako dati potrgati. Provjera šavova je nužnost, jer to je mjesto na kojem se najviše oštećuju školske torbe.

Za dobro držanje vašeg djeteta dok nosi torbu, uz raspored težine važnu ulogu imaju i naramenice. Široke i punjene te s mogućnošću prilagođavanja trebale bi biti pri vrhu liste prioriteta. Dodatni džepovi sa strane mogu biti korisni za boce s vodom i sitniji pribor.

Što se izgleda tiče, izbor je šarolik, ali osim što je bitno da je na torbi neki super junak, korisno je izabrati torbe svjetlije boje koje su uočljivije u prometu, što doprinosi sigurnosti vašeg klinca. Korisno je i motivirati mališane da izaberu torbu koja nije baš ista kao sve ostale, iz čisto praktičnog razloga smanjivanja šansi da se torba zamijeni za nečiju drugu.

Knjige

Ista zlostavljanja koja će proći torba kroz školovanje proći će i knjige, što znači da ih je korisno zaštiti. Najbolja zaštita za njih su plastični omoti koje možete kupiti u gotovo bilo kojoj knjižari, poglavito zato što se rade prema knjigama, pa vam neće biti problem pronaći točno one koji vam trebaju. Najjednostavnija opcija je da omote nabavite u istoj knjižari gdje ste kupili i knjige, neke knjižare, ako naša, vam omogućuju da to riješite u jednom potezu narudžbom knjiga i omota zajedno. Omoti su i prozirni, pa je djetetu lakše pronaći udžbenik koji treba u datom trenutku, nego kad je knjiga omotana u neku neprozirnu zaštitu. Iz istog razloga, ako i planirate knjige zaštiti nekim omotom iz kućne radinosti, preporuka o prozirnom i dalje stoji. Bitno je označiti i knjige naljepnicom s imenom i prezimenom, zbog eventualnih gubljenja i zamjena.

Kod nekih škola postoji opcija da se neke knjige ostave u školi, tako da ih mališani ne moraju stalno nositi. Osim što olakšavate težinu torbe svome djetetu, i knjige nisu izložene radostima stalnog transporta od doma u školu i natrag. Sve to čini takvu opciju vrijednu predlaganja učitelju vašeg djeteta.

Bilježnice

Sakupljači znanja vašeg djeteta i vjerojatno najvjerniji pratitelji uz ruksak su bilježnice.

Sakupljači znanja vašeg djeteta i vjerojatno najvjerniji pratitelji uz školsku torbu su bilježnice. Većina učenika poglavito u osnovnim školama i velikim dijelom uči prema bilješkama koje su zapisali. Bilježnice dolaze u mnogo vrsta boja i oblika, ali generalna je podjela, osim s obzirom na crte i kockice, ona s obzirom na tvrde i meke korice. Što se kockica i crta tiče, taj dio vam diktiraju učitelji, ali ovaj drugi dio je u vašoj nadležnosti. Iako su nešto teže i skuplje, bilježnice s tvrdim koricama su dosta trajnije i zna se desiti da izdrže čak i u drugu godinu, što ih čini zanimljivom investicijom. S druge strane nakon što vidite kakvo je stanje s knjigama i ostalim priborom, dobro procijenite koliko će dodatna težina smetati.

I s bilježnicama kao i s knjigama, vrijedi pravilo da ih treba označiti i potpisati punim imenom i prezimenom, jer postoji realna mogućnost za zabunu glede identiteta vlasnika iste.

Pernice su važan element školskog pribora

Pernice

Pernice su važan element školskog pribora, jednako kao i olovke i ostali pribor koje nose u sebi. Pernicu je najpametnije kupovati nakon što se raspitate kod učitelja što sve treba od pisaćeg pribora. Nakon što raspolažete s tom informacijom odaberite pernicu koja je prikladna i koja može udomiti sve potrebno. Ako se zaletite i kupite premalu prije toga vjerojatno će vam trebati i druga, a ni prevelika nije dobra opcija, jer je mjesto u torbi ionako ograničeno.

Kišobrani i kabanice

S obzirom na to da se škola ne prekida zato jer pada kiša ili snijeg, dobro je opremiti vaše dijete zaštitom u vidu kišobrana i kabanica. Inače se lako može desiti da sav taj skupo plaćeni pribor, knjige, bilježnice i torba završe razmočeni i uništeni, a da ne govorimo o prehladama, bronhitisima, mandulama i tome sličnom. Pri izboru kabanice dobro je isprobati i vidjeti da je dovoljno velika, a i s kabanicama i s kišobranima mudro je izabrati svijetle i uočljive boje za onu ekstra vidljivost na cesti. Također vrijedi i pravilo o označavanju, makar inicijalima na nekom uglu, kako ne bi dolazilo do zabune.

Zaključak

Početak školovanja velika je promjena i u životu djeteta, ali i roditelja. Dok smo bili u ulozi prvašića i osnovnoškolaca činilo nam se da je samo nama teško, a da je lako biti odrastao, ali život nas voli počastiti sa svakakvim iskustvima.

Nadamo se da će vam početak nove školske godine proći lako i da će proći uz minimum stresa za vas i vaše mališane.