Kratka povijest tehnčkog crtanja i pribora

Tehničko crtanje je disciplina kojom objekte iz okoline u vjernim odnosima prikazujemo na crtežu. Tehnički crtež prikazuje dvije ili tri dimenzije u realnim odnosima veličina, ali u različitim omjerima prema stvarnosti. Ti različiti omjeri zovu se mjerila. Neke objekte nemoguće je prikazati u prirodnoj veličini zbog toga što su izrazito mali ili veliki u odnosu na dostupne formate papira na kojima se izrađuje tehnički crtež. Mjerila u kojima se može izraditi tehnički crtež su: mjerilo u prirodnoj veličini, umanjeno mjerilo i uvećano mjerilo.

Tehničko crtanje univerzalni je tehnički jezik čitljiv jednako u Kolumbiji, Papua Novoj Gvineji ili Hrvatskoj. Unisona pravila tehničkog ctanja omogućuju njegovu univerzalnost. Ukoliko je crtež pravilno nacrtan može biti protumačen samo na jedan način u svim dijelovima svijeta. Prvi tehnički crtež datira oko 4000. godine prije Krista i to je bio tlocrt utvrde na kamenoj ploči u Babilonu. Projiciranje su prvi razvili Talijani u srednjem vijeku, točnije u 15.-tom stoljeću, a prvu knjigu napisao je Leonardo da Vinci u 17.-tom stoljeću.

Tehnički crtež obavezno je popraćen tehničkim pismom. Pismo je već tisućama godina glavna odlika međuljudske komunikacije i karakterizira ljudski rod kao takav. Prvo pismo bilo je slikovno pismo, a današnje pismo temelji se na grafičkim znakovima u raznim varijacijama. Karakteristike tehničkog pisma u Hrvatskojh propisane su normom ISO 3098/1 koja standardizira tehničko pismo i određuje pravila ili norme pisanja tehničkim pismom. Sposobnost izrade tehničkog crteža također Vam omogućuje i čitanje istog bez obzira je li izrađen tradicionalnim ili računalnim putem.

Tehničko crtanje danas

Danas se tehnički crteži izrađuju na crtaćoj ploči sa priborom za tehničko crtanje ili u za to izrađenim računalnim programima.Crtanje na ploči tradicionalna je metoda crtanja u tehnici premda se danas koristi u manjnoj mjeri zbog napretka računalne znanosti i tehnologije. Tradicionalno tehničko crtanje na ploči sa priborom za tehničko crtanje danas se koristi u manjim tvrtkama koje nemaju velike potebe za izradom tehničkih crteža, u slučaju potrebnih preinaka već postojećih tehničkih crteža ili kod posjedovanja većeg broja tradicionalnih tehničkih crteža u koje naknadno treba unijeti izmjene. Međutim, većina suvremenih tehničkih crteža izrađuje se u računalnim programima zbog lakšeg unošenja izmjena i jednostavnije i brže izrade.

Zbog nadmoći računalne izrade tehničkog crteža pred tradicionalnom metodom, pribor za tehničko crtanje u neku je ruku smanjen i u upotrebi su ostali navedeni dijelovi pribora: tehnička olovka za crtanje, debljine promjera 0.3, 0.5 i 0.7 mm i to u tri različite tvrdoće: meka B, tvrda H i srednja tvrdoća HB; gumica za brisanje; tehnička olovka punjena tintom – namijenjena za arhiviranje crteža, a tinta mora biti otporna na vodu i svijetlo; pravokutni trokuti i ravnalo; kutomjer; krivuljari: šestar, te trobridno mjerilo. Klasični dodatni pribor čine uglavnom razne šablone koje ubrzavaju crtanje. U novije vrijeme uglavnom se crta računalima koristeći specijalne programe, a ispisuje se profesionalnim tintnim pisačima velikog formata. Pribor za tehničko crtanje potreban je većinom u obrazovne svrhe u tehničkim školama i fakultetima.

U našoj ponudi pribora za tehničko crtanje možete pronaći sve navedene dijelove pribora ovdje link za grupu proizvoda.

Imamo široku ponudu pravokutnih trokuta i ravnala za tehničko crtanje u različitim veličinama. Također, ravnala možete nabaviti i odvojeno, kao i trokute.

Naša paleta tehničkih olovaka i mina za tehničke olovke u raznim debljinama i tvrdoće, te običnih olovaka različite tvrdoće je impresivna. Dio palete proizvoda Vam prikazujemo u nastavku.

Gumice za brisanje dolaze nam u raznim veličinama, bojama i varijacijama oblika.

Kutomjere možete nabaviti zasebno ili u kompletu sa trokutima. Imamo nekoliko dostupnih kompleta, a kutomjere možete pojedinačno prema potrebama naručiti i ovdje.

Šestari također zauzimaju impresivno mjesto na ljestici količine i različitosti primjeraka. Ovdje Vam predstavljamo samo vrh ledene sante pod imenom Šestari.

U ponudi našeg pribora za tehničko crtanje imamo nekoliko različitih vrsta i kompleta krivuljara za pripomoć u izradi vaših tehničkih crteža uz čiju pomoć ćete svoju vještinu i preciznost izbrusiti do savršenstva. U poveznicama se nalazi nekoliko primjera krivuljara i šablona.

Sav pribor potreban za izradu tehničkih crteža možete naručiti u našoj web trgovini. Ukoliko nečega trenutačno nema na zalihama, javite se našim mrežnim agentima koji će se potruditi da dođete do potrebnih dijelova pribora za tehničko crtanje i tako Vam olakšaju nabavku potrebnog alata.

Naravno, kad završite sa svojim projektom, uvijek možete iskoristiti i našu Click 2 Print uslugu.