Kako odabrati masku za lice ? Kako prepoznati kvalitetnu pamučnu masku za lice ? Zadnjih par dana zapljusnuti smo ponudom maski za lice i kako odabrati onu
koju trebamo ? Ovaj članak se bavi samo maskama za lice koje su pamučne.

Stvar je vrlo jednostavna.Prvo provjerite sastav materijala. Ako na deklaraciji piše 100% pamuk to daje nadu da ste odabrali dobru masku ali…. Što veća gramatura to je bolje. Ako je material 130 ili 140 grama znajte da se radi o materijalima koji u nabavi povoljniji, stoga i u prodaji cijena može biti niža od kvalitetnijih maski. Ako na deklaraciji piše 180 ili više grama onda je to skuplji materijal koji će sigurno duže trajati.

Različiti materijali daju različitu udobnost nošenja. Jedan od testova može biti kondenzat. Ako se kondenzira kod nošenja to najvjerojatnije nije čisti pamuk već materijal ima umjetnih dodataka. Da bi pamučna maskica za lice bila upotrebljiva mora omogućavati pranje i peglanje na visokim temperaturama. Na sebi mora imati deklaraciju da se može prati na 90 tj 95 stupnjeva. Na taj način znamo da je maska za lice kvalitetna. Da bi se zaštitili obavezno iskuhajte maskicu prije i nakon nošenja. Način tkanja isto tako značajno utječe na cijenu. Kvalitetniji materijali imaju gušće tkanje te bolju obradu. Primjerice mercerizirani pamuk daje puno duži vijek trajanja proizvodu.

I još jedna provjera: ako je materijal isti kao onaj koji se koristi u operacijskim salama onda znate da je materijal kvalitetan. Ti materijali omogućavaju da se steriliziraju i višekratni su u upotrebi. Ako se kroz maskicu može vidjeti znate da niti tkanje niti gramatura nisu odgovarajući. Svakako materijle koroz koje možete vidjeti izbjegavajte. Ponekad proizvođači stavljaju više slojeva materijala tako imamo dvoslojne i troslojne maske, pored više slojeva normalno se diše a šansa zaustavljanja čestica je veća.

Maskice dezinficirajte redovno, neki sugeriraju da se mjenjaju više puta dnevno. Promjena maskice je poželjna svaki puta kada dođete izvana, a ako ste vani duže vremena poželjno ju je zamjeniti.

Važno je masku nositi ispravno u nastavku savjeti za skidanje i stavljanje maske:

– Masku postavite pažljivo, tako da prekrijete usta i nos. Na ulici često možete vidjeti osobe koje prekriju usta a nos je vani, to nema smisla.

– Vežite masku tako da razmak između lica i maske bude minimum. Maske koje imaju vezice bolje prianjaju od maski koje su na gumicu.

– Dok nosite masku, nemojte je dodirivati. naročito njen prednji dio. Ukoliko slučajno dodirnete masku, operite ruke.

– Kada skidate masku, skinite je bez dodirivanja prednjeg dijela. Prvo odvežite donju traku. Stavite je u plastičnu vrećicu, a kod kuće je dezfincirajte.

– Operite ruke nakon što skinete ili slučajno dodirnete masku.

– Ako je maska mokra ili vlažna, zamijenite je novom čistom i suhom.

Jednokratne maske nakon korištenja bacite. Pamučne maske se mogu više puta koristiti, zato su pamučne maske korisnije od maski za jednokratnu upotrebu.

Na službenim stranicama pratite informacije vezane uz virus i načine zaštite. Maska sama po sebi ne jamči potpunu zaštitu ili zaštitu ljudi oko vas, poštujte sve savjete o higijeni ruku i respiratornog trakta. Najbolja zaštita koju možete osigurati je da uz masku nosite vizir tj štitnik za lice.

Gumica ili vezice? Gumice su jednostavnije za “obući” ali ako ste probali cijeli dan nositi masku sa gumicama znate da na kraju dana osjetite gumicu. Maska sa vezicama je zahtjevnije kada je trebate staviti ali nakon toga možete lakše sve obavljati  i nemate taj čudan osjećaj oko ušiju. Razlika je i u načinu zatvaranja prostora između lica i maske. Maska sa vezicama bolje prijanja uz lice i više štiti.

U svakom slučaju čuvajte zdravlje i ne štedite na maskama, redovno ih mjenjajte one Vam mogu spasiti život.