Dječji ruksaci za vrtić Doktorica Pliško

Dakle, ruksaci za klince. Ako ste došli do te faze u životu da birate dječji ruksak za vrtić, znači da ste već prošli određene stvari u životu. Niste više početnik u roditeljskom poslu, traje to već neko vrijeme. Pa eto došlo je do toga da vaš mališan treba ruksak za vrtić, za svoje stvarčice kojih svakog dana ima sve više. No kao i svaka druga stvar koja treba vašim klincima, ni tome ne možete baš pristupiti olako. Opcija je mnogo, a nisu sve jednako dobre, pa stoga i ovaj blog, uz nadu da će vam barem malo olakšati dileme oko toga koji ruksak nabaviti.

Iako vam se možda čini da je zgodno kupiti ruksak na rasprodaji ili onaj na kojim se nalazi omiljeni lik iz crtića, ipak bi bilo dobro i uzeti u obzir i neke praktične argumente. S obzirom na to da ruksak prati vašeg mališana od jutra, pa sve dok se ne vrati iz vrtića, bitno je kakav će taj ruksak za vrtić biti.

Čak i ako vaše dijete već ima favorita za dječji vrtić godine, važno je provjeriti kvalitetu izrade i koliko je zapravo udoban za nošenje. Jesu li zatvarači dobri i da li se lako otvaraju, kako se drže kopče, da li izgledaju sigurno, samo su neka od pitanja koja se sama nameću. Ako izvrnete ruksak naopako i pogledate kako su završeni šavovi, tj. da li čupkaju ili vise konci iz njih, znat ćete koliko je kvalitetna izrada. Kad već kupujete novi dječji ruksak za vrtić, bilo bi mudro da odaberete onoga koji se neće raspasti sam od sebe, odnosno da odaberete onakav koji će barem neko vrijeme potrajati. Uz to jednako bitna stvar je ergonomija ruksaka za vrtić, odnosno udobnost i sigurnost za nošenje.

Nekoliko stvari na koje treba pripaziti kod odabira ruksaka za vrtić:

Materijal

Dječji ruksaci se proizvode od različitih materijala i svaki od njih ima neke prednosti i nedostatke. Ne treba vam vjerojatno govoriti o potencijalu djece za proizvođenjem prljavštine na sve moguće i nemoguće načine. U vremenu koje je prethodilo tome da vaše dijete stasa za vrtić ste već sigurno iskusili nešto od repertoara kaosa koji vas očekuje. Zbog toga bi bilo praktično razmotriti da li se materijal da lako očistiti, odnosno da li ga možete ubaciti u perilicu bez pretjerano razmišljanja. Postoje i neki ruksaci koji su vodootporni do određene mjere, ako želite podignuti ljestvicu malo više.

Ruksaci za vrtić, bez obzira od kojeg god su materijala, najčešće pucaju po šavovima, tako da je dobro provjeriti kvalitetu istih.

Naramenice

Ruksak za vrtić Star Wars

Jedna od stvari koja će odlučiti je li ruksak udoban za nošenje su naramenice. Udobnost je svakako bitna komponenta, ali jednako bitna je i čvrstoća i mogućnost podešavanja. Potražite torbe sa širokim i punjenim naramenicama koje će pomoći pri rasporedu težine i olakšati vašem djetetu da zadrži dobar stav. Pedijatri se slažu da je već od prvog nošenja ruksaka potrebno učiti djecu dobrom držanju, a dobre naramenice mogu vama i mališanima olakšati taj zadatak. Bitno je provjeriti da su naramenice dobro namještene i da ruksak ne visi previše te da je teret raspoređen jednako na obje strane. Dobro je i odvojiti malo vremena i naučiti vašeg mališana da već sada slaže ruksak za vrtić zajedno s vama. Ako već od vrtićkih dana dijete naučite kako pravilno nositi ruksak, pripremiti ćete si teren za kasnije kad će kroz osnovnu i srednju školu vaše dijete morati nositi znatno veće terete. Loše držanje može izazvati bolove u leđima i druge dugoročne probleme, pa stoga investicija u kvalitetan i udoban ruksak za vrtić ne bi trebala biti veliki teret.

Zatvarač, rajsferšlus, cifom, ciferšlus…

Kako god ga želite nazvati to je prva stvar koja se uništi na svakom dječjem ruksaku. Postoje dvije glavne vrste zatvarača, lančani i zavojnički, ali najlakše ćete ih prepoznati po tome što su jedni izrađeni od neke vrste metala, a drugi od plastike. Nije potrebno previše razmišljanja da se zaključi koji su kvalitetniji i dugotrajniji.
Neki ruksaci za vrtiće uopće nemaju zatvarače, već neku vrstu, najčešće plastičnih kopči. Kopče imaju svojih prednosti, ali uvijek je korisno provjeriti kakve su kvalitete, koliko čvrsto drže te daju li se lako otvoriti.

Izgled dječjeg ruksaka

Vaši najdraži već vjerojatno znaju koji su crtani junaci u trendu. Znate i vi bez obzira koliko šutjeli o tome. Izgled ruksaka je bitna stavka, ali možete i to iskoristi u svoju korist. Jedan od problema koji se dešavaju s ruksacima za djecu je taj što s puno djece i puno ruksaka na okupu lako dođe do zabune. Ako su slični ne znaš koje je čije. Mislimo na ruksake, naravno. Tako da je korisno pomoći djetetu da odabere ruksak koji nema baš svako dijete u vrtiću, te si time olakšati situaciju kad budete morali dolaziti po dijete i tražiti njegov ruksak. A znate već sad da ćete morati tražiti taj ruksak, nema vam spasa. Izbor je srećom širok, tako da možete izabrati sve od Mickeya do Mousea. Dječji ruksaci od Disney-a su uvijek popularni, ali danas na tržištu ima i nekih novih junaka, za koje možda ne bi ni čuli da nemate svoje mališane.

Iako vrtićka djeca nisu baš često sama na cesti, svejedno kad idete s njim u šetnju ili kad tete izvedu djecu malo van iz vrtića, dobro je imati ruksak neke svjetlije boje ili čak s reflektirajućim elementima. Sigurnost bi ipak trebala biti na prvom mjestu, a lako uočljiv vrtićki ruksak, na leđima vašeg djeteta, može tome samo pomoći.

Zgodna stvar je da možete personalizirati djetetov ruksak za vrtić, ako imate malo volje i vremena samo vaša i dječja mašta su granica, a kao što znamo samo je ljudska mašta bezgranična.

Džepovi za bocu s vodom

O potrebi redovitog pijenja vode su se napisale već cijele studije, tako da vam mi nećemo govoriti puno o tome. Nekad nam se čini da svi sa sobom nose svoje bočice, da li je u njima voda ili nešto drugo, tko bi sad to znao. Bilo kako bilo, praktična je karakteristika ruksaka za vrtić da ima džep za bocu, tako da u slučaju da vaš mališan ožedni ima lak i brz pristup svojem omiljenom piću, a ne riskira se izlijevanje, za razliku od slučaja kad se bočica nosi u samom ruksaku.

U konačnici za koji god da se ruksak odlučili, bio to ruksak za dječake ili ruksak za djevojčice, bio to Mickey ili Minnie, nadamo se da vam je ovo naše malo istraživanje pomoglo. Biti roditelj često nije lako i dobro dođe svaka pomoć koju možete dobiti. Pa makar i oko neke banalne stvari kao što je to ruksak za vrtić. Bilo kako bilo uživajte u vrtićkom dobu dok traje, pred vama su još mnogi izazovi, osnovna škola će stići začas, a tamo vas čekaju neki novi ruksaci…