Maskom za lice štitimo nos i usta.

Činjenica je da broj zaraženih velik, puno veći od registriranih. Virus se širi unatoč poduzetim mjerama jer je trajanje inkubacije 2 i više tjedana. Znači oni koji šire zarazu zapravo i ne znaju da su zaraženi, jer oni koji znaju da su zaraženi su u bolnici.
Zaraženi ljudi se kreću, kašlju, kišu, pričaju i šire virus a da nisu svjesni. Kada razgovaramo iz naših usta izlaze kapljice, nekome više a nekome manje. Virus se širi kapljično znači da se moramo štiti od kapljica, i to od sugovornika. Ako se preporuča bolesnim osobama nositi masku za lice zato da ne bi prenosili zarazu ima smisla da i ostali nose maske. Zašto ? Mnogi od nas i oko nas ne pokazuju simptome a zaraženi su.

Maska ima nekoliko uloga: Prva je ta što zadržava dio kapljica koje lučimo kada govorimo, kišemo ili kašljemo, a što je glavni način prijenosa respiratornih mikroorganizama. Kapljice koje izlaze iz usta ili nosa našeg sugovornika dovoljno su velike da ih gusta kvalitetna maska može zadržati. Sigurno da maska sa više slojeva bolje štiti.

Znači masku trebaju nositi svi i oni koji se osjećaju zdravi i oni kojima je utvrđeno da su zaraženi. Maska koju nosimo nema prvenstvenu ulogu da mi ne udahnemo česticu već da mi ne širimo zarazu.

O važnosti nošenja maski govori gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo najavila je da će Parižanima podijeliti dva milijuna maski koje se mogu prati.

Procjena je da 20 do 40 posto prijenosa bolesti dešava prije nego su uočeni simptomi. Zato Kinezi vjeruju da su maske najbolja zaštita, i da bi mogle ostati jako dugo u primjeni i nakon što početne krute epidemiološke mjere počnu popuštati.
Ako malo pratite znanstvene portale lako se može desiti da bi obvezatno nošenje zaštitnih maski u svim zatvorenim prostorima i javnom prijevozu moglo postati normalno.

Evo jedan dio članka koji je objavljen na portalu www.jutarnji.hr/ (AUTOR: Gojko Drljača OBJAVLJENO:  08.04.2020. u 07:27) a govori upravo o važnosti nošenja maski:

„Što se pak tiče zaštitnih maski, odgovorne institucije u sve većem broju velikih zemalja donosi preporuke njihova nošenja.

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti upozorio je kako čak 25 posto zaraženih koronanavirusom nije pokazalo nikakve simptome bolest što jako otežava napore za kontrolu i predviđanje razvoja pandemije. Zbog toga će Centar značajno proširiti popis osoba koje obavezno moraju nositi maske, a vrlo je izvjesno da će se i Sjedinjene Države pridružiti grupi zemalja koja ide prema obvezi nošenja maski za sve u svim zatvorenim prostorima i javnom prijevozu.

Dodatni razlog za takvu strategiju borbe protiv koronavirusa leži i u tome da se simptomi zaraze koronavirusom u mnogim slučajevima vide tek nakon sedam dana. Na internacionalnoj razini poznat je kineski slučaj ‘pacijenta Z’ koji je bio u kontaktu s putnikom iz Wuhana, ali je prve zdravstvene probleme (simptome) osjetio tek sedmi dan. U međuvremenu je mogao zaraziti druge.“

A oči?

Maska ne pokriva oči, a koronavirus u organizam može ući i putem očiju. Prema riječima epidemiologa virus dobijemo kroz našu sluznicu, to mogu biti oči, nos, usta.

Jedini način da se zaštitimo je da nosimo masku i štitnik za lice (vizir). Kako se virus prenosi kapljicama i bliskim kontaktom a naše oči nisu zaštićene možemo se zaraziti. Kada netko ispred vas govori uvijek iz usta mu izlaze kapljice. Mnogi su zaraženi bez simptoma ili su u predsimptomskoj fazi te su zarazni za druge. Dok ispred nas pričaju njihova kapljica može doći na naše lice, oči ili u trepavice. Jedino sa štitnikom za lice smo sigurniji. Neka recimo kapljica dospije na vaše lice, dovoljno je da sa dezinficiranim rukama dotaknete obraz na kojem se nalazi virus i tada oči i vi ste zaraženi. Možete imati najbolju masku na svijetu ali zarazili ste se preko očiju.

Adekvatna mjera za suzbijanje širenja virusa je kada bi svi nosili maske i štitnike za lice na javnim prostorima, jer bi tada širenje virusa vrlo brzo suzbili, te direktno utjecali na smanjenje i u konačnici prestanak pandemije.